Header DSC 0263

Vrijwilligerswerk vragen en antwoorden

"Iedereen vult het op zijn eigen manier in".

Werken als vrijwilliger
Hoe word ik vrijwilliger bij De Hospicegroep?

Je vult het formulier hieronder in. Een coördinator neemt contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek vertellen wij over het vrijwilligers werk. Graag horen wij van jou wie jij bent en wat jouw motivatie is om vrijwilligerswerk te gaan doen voor mensen in hun laatste levensfase. Na dit gesprek, als beide partijen verder willen met elkaar, loop je 2 diensten mee met een vrijwilliger. Zo krijg jij een idee of het werken in ons hospice bij jou past. Daarna volgt de introductietraining van 4 dagen waar je in een groep heel veel leert over het werken in ons hospice. Daarna volg je nog 2 inwerkdiensten. Hierna volgt een persoonlijk eindgesprek en sluit je een vrijwilligersovereenkomst. Wil je liever niet aan het bed staan, maar wel jouw bijdrage leveren aan De Hospicegroep? Denk dan aan koken, ICT werkzaamheden, klussen, boodschappen, er is altijd ruimte voor mensen die ons hierbij willen ondersteunen. Geef dit dan aan op het aanmeldformulier.

Hoeveel tijd van mij wordt verwacht als vrijwilliger?

Als zorgvrijwilliger zien we jou graag 2 keer per week een dienst van 4 uur draaien. Heb je nog een baan of ben je werkzaam in je eigen bedrijf, dan snappen wij dat dit wellicht veel is. Eén dienst van 4 uur is dan ook helemaal goed. Je kunt zelf je diensten in het digitale rooster zetten. Uiteraard ook in de weekenden en tijdens feestdagen. Onderling ruilen kan ook als een dienst jou toch niet goed uitkomt. Heb je vakantieplannen voor een langere periode? Dat is altijd in overleg mogelijk!

Heb ik een zorgachtergrond nodig als vrijwilliger?

Nee, zeker niet. Iedereen die een zeker evenwicht in haar of zijn leven heeft gevonden kan het werk als zorgvrijwilliger doen. Je moet wel fysiek in staat zijn om dit werk te kunnen doen. Een open houding en respect voor ieders levenswijze vinden wij heel belangrijk. 

Ik kook heel graag, kan dat ook in de hospice?

Zeker! Een team van kookvrijwilligers verzorgt iedere dag een warme maaltijd voor onze gasten in de woning in Alphen. Je inventariseert bij alle gasten welke eetwensen zij hebben. Dan doe je hiervoor de boodschappen en kook je de maaltijd. Het kan voorkomen dat je meerdere maaltijden moet koken omdat wij graag naar wens koken. Dit vereist dus flexibiliteit en om kunnen gaan met meerdere pannen op de kookplaat. 
Een paar keer per jaar komen de kookvrijwilligers bij elkaar om de gang van zaken te bespreken. Een kookcursus bij de VPTZ behoort tot de mogelijkheden. Hierbij leer je om goed af te stemmen op de wensen van terminaal zieke mensen. 

Wat voor vrijwilligerswerk is nog meer mogelijk bij De Hospicegroep?

Naast zorg- en kookvrijwilligers zijn er ook andere vrijwilligers werkzaam. Hierbij kun je denken aan: boodschappen-, klus-, bloemen-, ICT-, en tuinvrijwilligers. Heb je interesse voor zo'n ondersteunende rol, neem gerust contact met ons op!

Vrijwilligerswerk in de hospicewoning
Kan ik zelf bepalen wanneer ik wil werken?

Dat kan! Je plant in een digitaal rooster je diensten zelf in. We verwachten minimaal één dienst van 4 uur per week. Ook in de weekenden en feestdagen.

Wat bieden jullie mij als vrijwilliger?

Wij bieden iedere vrijwilliger:

  • een goede werksfeer
  • trainingen en begeleiding
  • persoonlijke aandacht
  • zinvol vrijwilligerswerk

Kom ik in aanmerking voor reiskostenvergoeding?

Reiskosten te maken vanuit de privéwoning naar de hospicewoning, vanuit een andere woonplaats dan waar de hospicewoning is gevestigd, worden vergoed voor een bedrag van € 0,28 per gereden kilometer. Dit geldt ook voor vervoer naar een thuisinzet in een andere woonplaats.

Vrijwilligerswerk bij mensen thuis
Wat kan ik betekenen voor iemand in de thuissituatie?

De werkzaamheden van onze vrijwilligers verschillen niet van datgene wat naasten (familie en vrienden doen). De hulp is altijd aanvullend aan die van naasten en de professionele hulpverlening. De belangrijkste taak van jou als vrijwilliger is om “er te zijn” zodat je doet waar de behoefte van de gast of mantelzorger ligt. Ook zaken als koffie en thee zetten, de telefoon aannemen, bezoek ontvangen enz. kunnen taken van de vrijwilliger zijn. Als vrijwilliger verricht je geen huishoudelijke taken. 

Kan ik zelf bepalen wanneer ik inzetbaar ben?

Bij een aanvraag zetten de coördinatoren de zorgvraag uit en kun je reageren als jou een tijdstip schikt.

Hoe onderhoud ik contact met mijn collega's?

Naast de algemene vrijwilligersbijeenkomsten, zie je jouw collega thuisvrijwilligers twee keer per jaar voor een overleg. Hierin worden lopende zaken besproken, casussen gedeeld en gezellig bijgepraat.

Training en begeleiding
Welke opleidingen worden mij aangeboden?

Na 2 keer meelopen in de woning volg je de introductiecursus. Deze vindt plaats in onze hospicewoning te Nieuwkoop. Gedurende vier dagen word je meegenomen in de intrigerende wereld van hospicewerk, begeleid door twee bedreven coördinatoren die alle facetten ervan belichten. 

Volg ik ook trainingen van de VPTZ?

Indien je ten minste een half jaar als vrijwilliger hebt gewerkt, kom je in aanmerking voor trainingen van de VPTZ. Deze trainingen worden op locatie georganiseerd, vaak inclusief een overnachting. De opleidingscoördinator zal samen met jou bekijken welke training het meest geschikt is. De kosten hiervan worden betaald door De Hospicegroep.

Worden de opleidingen vergoed?

Absoluut, De Hospicegroep vergoedt de kosten voor de opleidingen die wij zelf en de VPTZ aanbieden.

Wilt u meer informatie over werken bij De Hospicegroep?

Stel ons gerust uw vraag en wij helpen u verder. Neem contact op via onderstaande gegevens of via het formulier. 

De Hospicegroep
0172-57 30 40 ma t/m vr 9.00 tot 18.00 uur
info@dehospicegroep.nl

Contactformulier

U kunt ons werk ook volgen op